Μενού Κλείσιμο

Σκοπός της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού

Η παρούσα δράση αποσκοπεί στην υποστήριξη του έργου της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΜΣΣ) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και ειδικότερα στην ενίσχυση της επιχειρησιακής της ικανότητας για τη διαμόρφωση, διαχείριση και παρακολούθηση σχεδίων στρατηγικής, την κατάρτιση επιχειρησιακού προγράμματος καθώς και τη σύνταξη ετήσιων εκθέσεων επίδοσης και επιτευγμάτων, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία της.
Η παρούσα δράση αποσκοπεί στην υποστήριξη του έργου της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΜΣΣ) της ΑΣΠΑΙΤΕ και ειδικότερα στην ενίσχυση της επιχειρησιακής της ικανότητας για τη διαμόρφωση, διαχείριση και παρακολούθηση σχεδίων στρατηγικής, την κατάρτιση επιχειρησιακού προγράμματος καθώς και τη σύνταξη ετήσιων εκθέσεων επίδοσης και επιτευγμάτων, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία της. Βασικές δράσεις της πράξης:
Οργάνωση και λειτουργία της ΜΣΣ:
Οργάνωση της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού με συγκεκριμένη εσωτερική δομή, στελέχωση με περιγραφή θέσεων εργασίας στελεχών, αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, περιγραφή διαδικασιών και ροής εργασιών.
Στρατηγικός σχεδιασμός Ιδρύματος και εφαρμογή/υλοποίησή του:
– Υποστήριξη κατάρτισης πλήρους στρατηγικού σχεδίου της ΑΣΠΑΙΤΕ
Το στρατηγικό σχέδιο θα περιλαμβάνει τη διατύπωση του οράματος βάσει των αξιών της και τη θέση της ΑΣΠΑΙΤΕ σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τη δέουσα στρατηγική ανάλυση (SWOT analysis) και επιλογές στρατηγικής ανάπτυξης του Ιδρύματος στο πλαίσιο της εθνικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και τις λοιπές στρατηγικές (εθνικές, ευρωπαϊκές ή διεθνών οργανισμών).
– Υποστήριξη κατάρτισης επιχειρησιακών/αναπτυξιακών σχεδίων και σχεδίων δράσης
– Εκπόνηση μελετών
Η κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου, των επιχειρησιακών/αναπτυξιακών σχεδίων και των σχεδίων δράσης θα συνοδεύονται από τις αναγκαίες μελέτες που υποστηρίζουν την τεκμηρίωσή τους και την εφαρμογή τους (όπως μελέτη συγκριτικής αξιολόγησης, μελέτη – σχέδιο δράσης για την υλοποίηση του στρατηγικού/ επιχειρησιακού σχεδίου, μελέτη σχετικά με το μηχανισμό συγκέντρωσης των δεικτών αξιολόγησης της απόδοσης του βαθμού επίτευξης των στόχων του στρατηγικού σχεδίου, μελέτη σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού).
Λειτουργία ειδικού πληροφοριακού συστήματος:
Λειτουργία ειδικού πληροφοριακού συστήματος με προσέγγιση διαχείρισης έργου (project management) για την αποτύπωση, διαχείριση και παρακολούθηση του στρατηγικού σχεδίου, προγραμματικής συμφωνίας και ειδικών δράσεων καθώς και την παρακολούθηση δεικτών επιδόσεων (KPIs). Ειδικότερα, στο πληροφοριακό σύστημα θα καταγράφονται στοιχεία που αφορούν τις ακαδημαϊκές μονάδες της ΑΠΑΙΤΕ, τις υποδομές, τις διοικητικές υπηρεσίες, την ερευνητική δραστηριότητα κ.λπ. Το πληροφοριακό σύστημα θα αναπτυχθεί αυτοτελώς και θα ληφθεί μέριμνα για τη διαλειτουργικότητά του με άλλα υφιστάμενα ΠΣ του ΑΕΙ καθώς και με το ΠΣ της ΕΘΑΑΕ. Στο πλαίσιο της Πράξης προβλέπονται, επίσης, δράσεις προβολής και δημοσιότητας καθώς και δαπάνες μετακινήσεων, προμήθειας εξοπλισμού και αναλωσίμων.